Home
Chat
SMS
M@il
Links
Histori
Muzike
Forumi
Turizem
Fotografi
Kartolina
Numratori
Horoskopi
GuestBook
Kerko Ne Web
Jemi Munduar Te Mbledhim Nje Material Sa Me Te Hollesishem Per Te Krijuar Nje Mozaik Sa Me Koplet Te Qytetit Te Cilit Ky Website I Kushtohet
MotiThe 3-day forecast
 Legjenda dhe Burime Historike ...
  Featured Value     Histori!
Legjenda Dhe Burime Historike Antike!
    Epidamni qytet Ilir perfshire ne dallget e Adriatikut.Nje legjende mitologjike me origjine ilire,botuar nga Apiani historian Grek, i shek. II. pas Krishtit, thote ne "HISTORINE E ROMES" ne pjesen ku pershkruan ''Luften civile, Libri II'' shkruan:Mbreti i barbareve te ketij vendi Epidamni, ndertoi prane detit nje qytet, dhe e quajti si pas emrit te tij Epidamn.I biri i se bijes se tij, Dyrrahu te cilin e konsiderojne se rrejdh nga Poseidoni, nderrtoi prane qytetit nje liman dhe e quajti Dyrrah.         "vazhdim....

 

 Binomi EPIDAMN DYRRAH
  Featured Value     Histori!
Binomi Epidamn Dyrrah Ne Kohen Romake!
      Ne kohen kur romaket dalin ne skenen historike, dhe interesohen per bregdetin e Ilirise jugore ata gjejne ne perdorim emrin e Epidamnit qe gjenin ne burimet helene dhe ne perdorim te marinareve grek, dhe nga ana tjeter qyteti i Dyrrahut.Autore te ndryshem mundohen qe te gjene nje shpjegim te ketij problemi.Gjeografi Melea i shek I pas krishtit, ne vepren e tij mbi ndertimin e botes thote se Dyrrahu me pare quhej Epidamn dhe romaket ia ndryshuan emrin.                                "vazhdim....

 

 Te Dhena Toponomastike
  Featured Value     Histori!
Te Dhena Toponomastike Per Qytetin e Epidamnit!
      Ne afersi te kalase se Turres, ne anen tjeter juglindore te saj rreth 3 km larg ndodhet fashti i Damnit.Ky emer pak sa i deformuar mendojme se eshte nje trashegimi e emrit Damen, te cilin kolonet helen e shnderruan ne ,ETTIAAMNOZ ....Emri Epidamn eshte konsideruar si emer me origjine Ilire, po ashtu sikurse permendet ne durime antike Epi-damn ose Epi-dono-os i perbere nga parashtesa Epi, qe nder te tjera ka edhe kuptimin siper ose mbi .                                                   "vazhdim....

 

 Varrezat e Dyrrahut Dhe .....
  Featured Value     Histori!
Varrezat e Dyrrahut Ne Krahasim Me Ato Te Apollonise!
    Eshte vertetuar nga burime me te hershme se Epidamni dhe Apollonia kane qene koloni helene te themeluara nga Kerkyra e Korinthi, respektivisht ne  shek. VII. Epidamni dhe Apollonia shek. VI.Pra mund te thuhet se keta dy qytete kane te njejten prejardhje helene.Rrjedhimisht ne keto dy qytete te vendosur ne dy vendbanime ilire shume afer njeri tjetrit duhet te kene pasur dhe nje zhvillim pak a shume te perafert ndermjet tyre,  ne zhvillimin shoqeror dhe ekonomik."vazhdim....

 

 Epidamni dhe Dyrrahu 
  Featured Value     Histori!
Epidamni Dhe Dyrrahu Ne 2 shek e Fundit!
    Gjate ketyre dy shekujve ka mbizoteruar mendimi se Epitamni dhe Dyrrahu formažonin ne kohen antike nje qytet te vetem.Ky mendim eshte shprehur ne fund te shek XIX.Nga L. Hezey dhe H. Daumet.Keta dy autore ne rezultatet e misionit arkeologjik te Maqedonise, botuar ne Paris me 1876, pershkruajne edhe qytetin e Durresit.Sipas interpretimit qe u bejne burimeve historike te kohes se lashte dhe materialeve arkeologjike te gjetura ne vend, arrijne ne perfundimin se Epidamni. "vazhdim....

 

 Identifikimi Topografik i Epidamnit
  Featured Value     Histori!
Identifikimi Topografik i Epidamnit!
      Lidhur me pozicionin topografik, kua ka qene vendosur qyteti i Epidamnit deri me sot nuk kemi ndonje burim te sigurte, prandaj edhe ku problem nuk eshte pare me vemendjn e duhur, por eshte marre si i mirethene mendimi fillestar i Hezej-Duma, se Epidamni dhe Dyrrahu ishin nje qytet i ngritur ne truallin e sotem te qyteit te Durresit.Lidhur me kete problem ne mendojme se duhen pare me me vemendje burimet historike duke filluar qe nga burimet me te hereshme.                  "vazhdim....

 

 Botime Te Koheve te Fundit
  Featured Value     Histori!
Botimet e Koheve te Fundit Mbi Qytetet e Epidamnit Dhe Dyrrahut! 
      Ne botimet e koheve te fundit autoret H. Ceka, N. Hidri dhe N. ceka, vazhdojne te qendrojne ne mendimin e shprehur se pari nga Hezey dhe Duma, se Epidamni dhe Dyrrahu ishin ne lashtesi nje qytet i vetem si koloni helene e themeluar nga Korinthasit.Keta dy autore, babe e bir, respektivisht marrin baze dy monedhat, statere e me pas tri drahmet e prera me shumice ne Dyrrah, qe vertetohen nga legjenda me shkurtimin e emrit te qytetit Dyr....Apo Dyrra.                              "vazhdim....

 

 Bibliografia e Shfrytezuar
  Featured Value     Bibliografi!
Bibiografia e Shfrytezuar Per Perpilimin Dhe Publikimin e Ketij Materiali!
    H. Ceka "Probleme te numizmatikes ilire"Tirane 1965 f. 16-17  Apiani, "Historia e romes.....Lufta civile, Lib II. 39. Diodori Lib, XII.2, 31, Bur. Hist. F 137. Jul Cezari. "Lufta Civile"75,4. Aristoteli, "Politika" L,V,l. Herodi. Libri VI. 127.Dion Kasi "Historia Romake",XLl,2,29.Neritan Ceka "Iliret" f, 46, 50, 95.R. Hoxha "Legjenda te vendit tim", Legjenda e Epidamnit, F, 22-25.Ciceroni, Letrar...I,14.Ptolemeu "Gjografia" 12, 1, 2.

 


Copyrigh © 2002 Durresi.iT